top of page

35 КАЛОРИЈА БЕЗ ШЕЋЕРА

13.11.2019. године у Дому омладине одржана је представа под називом „35 калорија без шећера”. Ова представа бави се проблемима исхране и анорексије међу младима и рађена је по истоименој књизи Јасминке Петровић.

Радња представе смештена је у Гроцкој, у викендици где група младих проводи свој зимски распуст. Напољу је све прекривено белим покривачем па се сви се радују што ће распуст искористити за забаву са друштвом. Сви осим Таре уживају у зимским чаролијама, док она брине о свом изгледу. Заокупљена је калоријама, килограмима, својим физичким изгледом. Сматра да има вишак килограма и да треба да смрша и тада почиње њена борба са анорексијом. Тари подршку пружа њена другарица Јована која покушава да јој објасни да је све у реду са њом. Међитим, Тара не жели да је слуша и наставља свој пут изгладњавања који ће је довести до поражавајућих исхода. Тара такође говори Јовани да и она треба да смрша, да пази колико калорија уноси. Чак јој свој цеђени сок од поморанџе који има 35 калорија и без шећера је, али се Јована не слаже са њом и задовољна је својим изгледом. Не сматра да је једино физички изглед битан, већ и особине које та особа поседује.

Тара наставља да броји унесене калорије, свакодневно се мери и постаје све истрајнија у томе да се одрекне хране, али неће ни слутити да ће исход бити кобан. И док сви мирно спавају Тара се потајно мери и када види да се угојила она одлучује да побегне не марећи за своје пријатеље и то колико ће они бити забринути за њу.

Тара живи са мајком, отац јој је у Русији, али она не жели да да разговара са мајком о проблему. Тарино избегавање хране довело је до тога да је она осећала огромне болове у стомаку и на крају је завршила у болници. Схватила је колико је заправо погрешила.

Анорексија је болест данашњице од које претежно болују младе девојке и девојчице и број оболелих је из године у годину све већи. Већина није свесна колико је ова болест опасна и да у најгорем случају ако се не лечи на време може имати смртни исход. Тинејџерке желе да изгледају као девојке са билборда и реклама, а нису свесне да све што виде не мора да буде тако и у реалности. Такође, велики је притисак медија, где се тинејџеркама шаље порука да оне морају да буду савршене како би биле прихваћене. Анорексија је болест коју треба открити у почетном стадијуму како би се она излечила. Важну улогу имају и родитељи који услед посла не стижу да разговарају са својом децом, не посвећују им довољно пажње и самим тим не виде проблем. Подршка пријатеља је од изузетног значаја и важно је да схватимо да нам они желе само најбоље.


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page