top of page

Неки од наших текстова:

ДОБРО ДОШЛИ НА ПРАВнУ СТРАНУ!

Драги читаоци на прав(н)ој сте страни!

Ту смо да вас информишемо о дешавањима у школи и ван ње, да вам представимо неке младе људе из вашег окружења који пишу, певају, плешу, црају, глуме, тренирају, освајају прва места на такмичењима из математике, историје, реторике и беседништва... Ту смо да вас позовемо на неку интересантну промоцију књиге, на неку трибину по којима је наша школа позната (Арно Гујон, чланови групе "Београдски синдикат", психолог Жарко Требјешанин...) Ту смо да вас заинтересујемо! Ту смо да афирмишемо прав(н)е вредности!

Добродошлица (наш почетак рада)

Школски часпис Правно-пословне школе почиње свој нови живот, освежен, умивен, улепшан, модеран, електронски унапређен. Одабрали смо симболично управо овај дан - Савиндан, дан духовности и школску славу, имајући у виду речи самога светитеља Светога Саве: ,,Будите творци речи а не само читаоци, онај који само слуша речи и не чини ништа према њима сличан је човеку који гледа своје лице у огледалу, препозна себе, и отиде, а одмах заборави какв је био". 

Ми желимо ,,да стварамо речи" и будемо ваше "огледало" у ком можете препознати своје лице али и размислити о себи и другима! 

Прав(н)а страна  је заправо ваш нови простор и прилика да изнесете своје мишљење, идеје и жеље ваше генерације.

Поштујући принципе медијске писмености часопис треба да буде извор информација, али и простор за неговање културе говора и писања, као и за изношење критичког мишљења. 

Он је израз нашег залагања за слободу мишљења, говорења и изражавања.

Прав(н)а страна ће пратити образовне и културне потребе ученика и Школе, ослањајући се на кључне ствари на којима почива сваки новинарски посао: 
поузданост
креативност
озбиљност

У штампаном издању часопис ППШ излазио је у 18 бројева као годишњак.

Многе рубрике наставиле су свој живот, неке од њих промениле су своје рухо, а неке су тек заживеле осмишљене од стране наших нових чланова, нове генерације младих новинара који настављају већ познати пут, али виђен њиховим очима, као израз њиховог размишљања и њихових потреба. 

На крају, односно на НОВОМ ПОЧЕТКУ волели бисмо да и ви будете део нове историје, свако од вас може учествовати својим новим идејама, предлозима, критикама и сугестијама, јер смо сви уједно и прошлост и будућност Правно-пословне школе. Добро нам дошли, на ПРАВнОЈ сте СТРАНИ!

Како је настао веб сајт

ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ

У сарадњи са Министарством за културу Републике Србије, одржана су  два предавања у Правно- пословној школи о прављењу веб сајта, чиме је ова средња школа укључена у промоцију медијске писмености.

Прво предавање је одржао Душан Косановић , на ком су ђаци Правно - пословне школе имали могућност да науче нешто више теоријског дела о медијској писмености. Предмет предавања су били начини на које да обавимо интервју , колику улогу у  нашим животима имају медији као и колико су важни редовни редакцијски састанци и активно учесвовање екипе у раду. Душан Косановић је такође напоменуо и то да је етика битан фактор када је реч о медијској писмености.

 

На другом предавању са Миленом Максић (Agencija Ovation BBDO) ђаци су научили шта треба да садржи добар веб сајт , планирање структуре веб сајта, како пласирати веб сајт и повећати његову видљивост.

"Дизајн веб сајта је веома битан, јер оставља добар утисак о вама на први поглед. Важно је да буде у складу са имиџом организације коју представља ", изјавила је Милена Максић и истакла да је веома битно да будући веб сајт ове школе буде повезан са друштвеним мрежама.

Милена је такође рекла да за добар веб сајт морају бити испуњени одређени критеријуми а то су : допадљивост, ажурност, актуленост, прегледност,  посећеност.

 

Захваљујући овом предавању , наша група новинарске секције је научила битне ствари о  стварању веб сајта и  важним порукама које можемо послати са нашег сајта, само у  случају да смо медијски писмени и  да разумемо какав ће то уттицај имати на читаоце. Наша мала редакција је почела са радом и надамо се да ћемо ускоро остварити видљиве резултате.

 

Правно-пословна школа "Београд" 2018

  • Wix Facebook page
bottom of page