top of page

МИЛОШ ЖИВАНОВИЋ-ПЕТНИЦА

Милош Живановић, ученик одељења 3/7, је једини у историји наше школе који је похађао зимски семинар у Истраживачкој станици Петница. То је довољан разлог да разговарамо са њим.

ИСТОРИЈАТ

Истраживачка станица Петница основана је 1982. године на иницијативу групе младих истраживача, наставника и студената незадовољних постојећом праксом у образовању и формирању младих научних кадрова. То је била прва независна образовна организација у тадашњој Jугославији. Током три ипо деценије развоја и рада Истраживачка станица Петница је успешно организовала преко 3500 разноврсних курсева, кампова и семинара на којима је учествовало више од 50000 учесника и око 6000 предавача и стручних сарадника.

Истраживачка станица Петница је самостална и независна институција која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Активности Истраживачке станице Петнице су највећим делом усмерене на младе ученике у узрасту од 15 до 19 година и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Основни метод рада је учење кроз истраживање које се базира на малим научним пројектима које полазници реализују од почетка до краја. Такав рад није једноставан и захтева пуно труда, стрпљења и љубави према науци. Због тога је висока мотивација полазника неопходан услов за успешно похађање семинара. Циљ образовних активности у Петници је унапређивање рационалног и логичког мишљења, способности уочавања и решавања проблема.

ОБЛАСТИ

Програми Истраживачке станице Петница покривају широк спектар области у домену природних, техничких, друштвених и медицинских наука, као што су:

  • Антропологија

  • Астрономија

  • Археологија

  • Биологија

  • Биомедицина

  • Дизајн

  • Друштвене науке

  • Електроника

  • Биомедицина

  • Физика

  • Математика

  • Хемија

  • Историја

  • Лингвистика

  • Психологија

  • Рачунарство

  • Техничке науке

ИНТЕРВЈУ

1. Где се налази Истраживачка станица Петница?

Станица се налази надомак Ваљева у селу Петница.

2. Како си сазнао за Истраживачку станицу Петница?

Реч о Истраживачкој станици Петница је била релативно честа у мом окружењу још од основне школе. Помињала ју је учитељица у основној школи. Чак се нашла и у једној епизоди серије „Приђи ближе", колико се сећам, која се емитовала на РТС-у у периоду када сам ишао у основну школу.

3. Шта подразумева пријава за Истраживачку станицу Петница?

Пријава подразумева попуњавање формулара (налази сена њиховом сајту) и његово слање поштом, писања есеја на једну од три теме које су сваке године другачије и писање аутобиографије.

4. Шта те је привукло да се пријавиш за Истраживачку станицу Петница?

Да се одлучим за пријаву доста су утицала искуства која су ми преносили људи из мог окружења. Искуства су била позитивна сем сталне приче о недостатку сна за време семинара.

5. Колико дана траје семинар?

Не траје увек исто. Зависи од тога који је полазнику пут да долази у Петницу, али онај на ком сам ја био, дакле први пут, траје недељу дана.

6. Коју област си од горе наведених изабрао и зашто?

Област семинара само донекле може да се „изабере“. У самом формулару за пријаву полазник од 1 до 5 оцењује своје интересовање за понуђене области, што се узима у обзир, међутим и биогафија и есеј играју улогу у коначном распоређивању полазника на семинар.

7. Шта ти је било најзанимљивије на семинару?

Тешко је изабрати један аспект семинара јер је за тих седам дана без спавања све некако спојено у једну масу са неким рутинама које се прожимају попут одласка у кантину на оброке, присуствовање различитим предавањима која окупирају добар део дана и остављају мало времена за одмор и писање новог есеја за који се тема извлачи из шешира. Углавном се одмор жртвује. Уопште, искуство дискутовања са људима сличних интересовања (предавачи и полазници) је најупечатљивији део бивствовања у Петници.

8. Чиме си се највише бавио на семинару?

Први семинар је испуњен искључиво предавањима и обавезом писања есеја који морамо презентовати пред осталим полазницима последњег дана семинара.

9. Да ли сте добијали тестове и оцене у Истраживачкој станици Петница?

Нема тестова ни оцена. Сви у Петници (руководилац семинара и сарадници) су више пута нагласили да нема додирних тачака са школом у том смислу. Сврха Петнице није да тестира неко знање акумулирано док смо тамо, већ да се потрудимо да сами истражимо и разумемо свој појам о ком пишемо есеј,(ово наравно важи за први семниар). Касније полазници пишу и предлоге пројеката, активности су другачије на будућим семинарима. Учествовање у њима није сигурно јер мора поново да се заслужи тако што се добија домаћи у виду сажимања једне од понуђених књига на четири стране.

10. Да ли сте ишли да истражујете на терену?

На мом семинару то није био случај, али на природним наукама то је честа појава. Будући да сам био на антропологији тога није било.

11. Да ли планираш да се опет пријавиш?

Да.

12. Шта би саветовао младим људима који би можда хтели да се испробају у томе?

За успешно пријављивање императив је познавати себе довољно да би се добро написала аутобиографија, да буду заиста заинтересовани за оне области које су врло високо оценили на пријави и спремни да много раде а мало спавају ( неким данима да не спавају уопште ако је потребно) и да се не плаше. Нико не инсистира на персирању, атмосфера је поприлично опуштена и пријатељска са полазницима, руководиоцима и сарадницима у сваком случају који сам искусио и о ком сам чуо.


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page