top of page

Сремски Карловци-Републичко такмичење из књижевности

Дана 12. маја 2019. године одржано је републичко такмичење "Књижевна олимпијада" у Сремским Карловцима-граду који је већ дуги низ година домаћин овог догађаја. Већ трећи пут из истог разлога посетила сам овај град који је засигурно један од најлепших и културно-историјских најбогатијих места Републике Србије. Ово такмичење је за мене било посебно јер сам поред одазивања једном великом изазову и освајанју важне награде за једног ученика обишла велики део овог прелепог града.

Такмичење је одржано у Карловачкој гимназији основаној 1971 године, што је чини најстаријом српском гимназијом. Раскош и лепота ове школе огледа се у једној од најстаријих школских библиотека, посебно украшеном и испуњеном највећим благом српске историје-књигама изузетне вредности, међу којима се посебно издваја Мирослављево јеванђеље. Посетила сам саборну цркву Св. Николе- највећи православни храм у Сремским Карловцима. У њему се налазе мошти Св. Арсенија Сремца, чудотворна икона Пресвете Богородице Бездинске, као и слике Паје Јовановића које плене лепотом и истанчаношћу израде: " Беседа на маслиновој гори", "Мојсије прима таблице закона", "Спаљивање моштију Св. Саве на Врачару", "Свети Сава мири браћу", "Крунисање Стефана Првовенчаног", "Краљ Милутин", "Соломон Премудри", " Свети Јован Дамаскин" и "Цар Давид". Поред тога истичу се и Римокатоличка црква Св. Тројства као и зграда Патријаршије.

Још један део овог малог и изузетно посебног места је и Дворска башта која се састоји из два дела: у првом, горњем делу су спортско-рекреативни садржаји, док се у доњем делу налазе шеталишта. Стражилово је најпознатије излетиште у оквиру Националног парка Фрушка Гора, која се сматра местом песничких ходочашћа заваљујући песнику Бранку Радичевићу који нам верним описима у својим књижевним делима говори о овом крају. У центру се налази чесма Четири лава на којој се јасно види траг барохне епохе и периода млетачке власти под којом се наш народ налазио у време када је она изграђена 1799. године.

Освојила сам друго место на овом такмичењу захваљујући упорности и рада који су трајали већ дуги низ година уз добру сарадњу са мојом професорком српског језика Иреном Алиспахић. Сазнавши за дивне резултате, пресрећне смо се вратиле у Београд. Иако веома физички уморна, изнутра сам осећала велики понос и задовољство и остала су ми у памћењу никад неизбрисива и најлепша сећања на овај дан.


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page