top of page

ИСТОРИЈА ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ

„9 МАЈ“ се обележава као дан Правно-пословне школе.

Ове године Правно-пословна школа слави 65. година њеног постојања.

Поводом тог догађаја ево историје о настанку и развоју Правно-пословне школе.

У некадашњој улици „Два бела голуба“, 1845. године основана је академија под називом „Пословно-трговачко училиште“.

У истој улици, близу куће Велимира Рајића, после Првог светског рата, када је број ученика нагло порастао, саграђена је 1926. године,нова зграда за потребе трговачке школе.

У периоду после рата, 1945-1946. године, када се ценило убрзано образовање преко течајева, Министарство је организовало државни течај једнообрзног рачуноводства, стенографије и дактилографије.Решењем Министарства за трговину и снабдевање НР Србије број 2547, 3. маја 1946. године, основан је Завод за образовање и оспособљавање кадрова за административне послове под називом „Државни течај дакрилографије и рачуноводство“.

Пре рата су дактилографи и стенографи обучавани у приватним школама. Пошто су приватне школе после рата укинуте, ови кадрови су обучавани у оквиру државне установе. Недостатак рачуноводствених службеника, одмах после завршетка рата, наметнуо је потребу њиховог обучавања кроз једногодишњи течај.1592. године, државни течај прераста у нову установу под називом“Завод за стручно оспособљавање кадрова за финансијске и адинистративне послове НР Србије. Убрзо је основана средња Управно-административна школа.

Административни службеници били су, углавном, без средње школе, тако да је број ванредних запослених полазника био огроман, па је обављање великог броја испита угрозило редован рад средње Управно-асминистративне школе.Да би се решио овај проблем, Завод је основао редовну Управно-административну школу у трогодишњем трајању,а школске 1962/63. године почела је са радом Управно-административна школа за омладину у четворогодишњем трајању.Оснивач школе постао је Завод.

Оснивањем биротехничке школе за омладину и припајање Управне школе за омладину, ставили су издавачку делатност Завод а и Завод као институцију.

1979. године формирана је радна организација „9 мај“ која је у свом саставу имала ООУР-е:

ООУР Школа правно-биротехничке струке.

ООУР Школа заједничке основе.

ООУР Економска школа за одрасле.

ООУР „Стручна књига“

Крајем 1979. године и почетком 1980. године извршена је интеграција Управне и биротехничке школе у школу правне и биротехничке струке са три занимања правне струке и четри занимања биротехничке струке.

На референдуму одржаном 19. јуна 1986. године, радници школе донели су одлуку о издвајању школе из састава Образовно-васпитне и издавачке РО „9 мај“у самосталну радну организацију.Школа правне и биротехничке струке „9 мај“ тек од 1989. године носи назив Правно-биротехничка школа „9 мај“. Од 2007. године школа носи назив „Правно-пословна школа Београд“

Кратка ретроспекција назива школе

1592. године-Завод за оспособљавање кадрова за административне послове.

1961. године-Завод за стручно усавршавање и оспособљавање кадрова за финансијске и административне послове.

1980. године- Образовно-васпитна и издавачка радна организација „9 мај“

ООУР-Заједничке основе

ООУР-Биротехничка школа

ООУР-Економска школа за одрасле

ИШ ООУР „Стручна књига“

1986. године-РО Школа правне и биротехничке струке „ 9 мај“

1989. године-Правно-биротехничка школа „9 мај“

2007. године-Правно-пословна школа Београд


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page