top of page

ПОСЕЧЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА 11. 09.

11. септембра православна црква обележава Посечење главе Св. Јована Крститеља. За Св. Јована Крститеља Господ Христос је рекао да је највећи рођен од жене што значи да га сматра највећим човеком. Св. Јован Крститељ се током године прославља пет пута обележава се Зачеће Св. Јована Крститеља , Рођење Св. Јована Крститеља – Ивандан, Сабор Св. Јована, Посечење главе Св. Јована Крститеља и Обретење главе Св. Јована Крститеља. Његови родитељи су били Захарје и Јелисавета Живели су побожно и скромно али нису имали деце. Захарја је био свештеник у Јерусалимском храму, једном приликом када је служио храму јавио му се Архангел Гаврило речима: „Захарја услишена је твоја молитва и жена твоја Јелисавета родиће ти сина и надени те му име Јован“. На шта је Захарја одговорио: „Како ће то бити, када сам ја стар, а моја жена у годинама“, и Андђео му каже: „Због тога што ниси веровао мојим речима онемећеш док се то не догоди!“. Када је Јелисавета родила сина, и када су је питали како ће име дати детету она је рекла Јован, питали су је како Јован, нема нико у твојој породици да се тако зове? Одлучили су да питају Захарја и том приликом је он написао на дрвету Јован му је име и у том трену се одрешио његов језик и прве речи које је говорио биле су: „И ти дете назваћеш се пророк највишега!“. То је повест о чудесном рођењу Св. Јована Крститеља.

Необичан је његов живот, он је живот провео у пустињи, до своје тридесете године и основна делатност његова је била да позива људе на покајање и говорио је: „Покајте се јер се ближи Царство Небеско!“. Имао је велику снагу духа и народ је долазио на реку Јордан, где су исповедали своје грехе и он их је спуштао у воду говорећи: „Ја вас крстим водом, а за мном долази Онај који је већи од мене, коме ја нисам достојан одрешити ремена на одећи његовој, Он ће вас крстити Духом Светим и огњеном!“. Обзиром на снагу његовог духа и истинољубивост Свети Јован је дошао до Ирода који је у то време царовао и рекао му: „Царе ти не можеш да живиш са женом свога брата, са женом живог свога брата.“. Ирод је узео жену свога брата Филипа, Иродијаду и живео је са њом. Филип и Иродијада су имали ћерку Саломију. Пошто је то рекао Ироду, он га је бацио у тамницу. Непосредни повод за посечење главе Јована Крститеља био је Иродов рођендан, да би забавила госте ћерка Филипа и Иродијаде, Саломија је играла. Њена игра била је тако заносна да је Ирод у једном тренутку рекао: „Као девојка тражи од мене шта год хоћеш, чак и пола мога царства, све ћу ти дати“. Саломија је питала мајку за савет, а пошто је њена мајка много мрзела Св. Јована Крститеља, рекла је девојци да тражи главу Св. Јована Крститеља. Саломија је тражила од Ирода главу Св. Јована Крститеља на тањиру. У Јеванђељу пише: „Ирод се сневесели“, јер у једном тренутку као да је дошао к себи јер је био изненађен што једна таква девојка тражи такав савет, а други разлог је био што је зано да народ поштује Св. Јована, а и он сам га је поштовао, јер је зано да је Св. Јован у праву, међутим пошто је се заклео пред званицама да ће девојци дати шта год пожели, наредио је џелату да посече главу Св. Јована. Дао је девојци главу, а она је однела својој мајци.

Тај дан се у народу назива Мали-Велики Петак, јер ако је Мали Петак најтужнији дан у години (Исус Христос је тада разапет на крсту), онда је и Мали-Велики Петак, јер је Ирод посекао главу човека кога је Христос називао највећим човеком од мајке рођеног.


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page