top of page

НИКОЛА ТЕСЛА СРПСКИ НАУЧНИК – СВЕТЛОСТ ЦЕЛОГ СВЕТА


Да ли бисмо ми данас могли да замислимо живот без рачунара, телефона, интернета и електричне енергије. Многи би вам „ко из топа“ одговорили да не можемо. Међутим, и пре сто година живот је постојао и текао сасвим нормално, не толико брзо колико данас , али је текао.

Баш у једном тако „спором“ свету је рођен и можда највећи научник на свету Никола Тесла. Тесла је рођен у селу Смиљану у Лици 1856. године. Још као мали показао је интересовање за своје окружење и питао се зашто је оно створено. Позната је анегдота о Тесли и његовом мачку који је Тесли први открио постојање еликтрицитета играјући се са клупком. Када је Тесла завршио први разред основне школе, преселио се са родитељима у Госпић, што је и касније описао као веома трагично искуство, јер је волео своје родно село. Више студије је потом завршио у Карловцима.

Међутим, Тесла је највећи успех постигао када је отишао у Америку, јер му је Америка пружала све оно што Балкан није могао. Убрзо по доласку у Америку , спријатељио се са великим научником Едисоном, чије је поверење брзо добио; иако ће он касније бити Теслин највећи ривал и противник у трци за електричну енергију. Након изградње велике хидроелектране на Нијагари, што је представљало његов дечачки сан, изгледало је да нема краја моћи идеја овог генија. Међутим, убрзо је дошло до несреће, његова велика лабораторија је 1895 потпуно изгорела заједно са свим његовим патентима и справама. Њујорк Тајмс објављује: „Уништење радионице Николе Тесле није само лични губитак, већ и трагедија за цели свет“! Тесла са великом тугом се сели у Њујорк и тамо прави још моћнију и већу лабораторију, али она је временом постала претња за цео град јер су Теслини изуми били врло опасни. Зато се сели поново и гради најнапреднију лабораторију до сада у Колораду.

Теслу су често називали чаробњак, јер је увек налазио начин да задиви и чак престраши публику својим изумима. Тако је Тесла једном приликом желећи да представи своје откриће магнетног поља када се кроз њега пусти струја, без имало страха стао на магнетну плочу кроз коју је пролазило невероватних 2 милиона волти која је учинила да он сија и варничи као сунце.

Можда једина сенка која лежи на његовој генијалности долази од веома једноставних ствари које он није могао да схвати и поседује. Једна од таквих је и то што се Тесла никада није женио, нити стварао потомство, јер су га често описивали као хладног и чудног човека са веома необичним испадима и навикама. Такође, Тесла је имао потенцијал и могућност да постане најбогатији човек на свету, али он је сав новац давао на науку и човечанство које је вредновао као нешто много битније од новца; док је паралелно Едисон био мањег капацитета али је све своје изуме уновчавао.

Тесла је, без сумње , геније какав се ретко рађа. Такав је утисак оставио и на цео свет, који је освојио својим изумима и надареношћу. Али поред свега, Тесла је сам написао да није само таленат њега одвео међу звезде, већ и његова упорност са којом ретко ко може да се такмичи. Теслин живот је био испуњен успонима и падовима, али је он увек настављао да се бори и цео живот је покушавао да свет учини лепшим и бољим местом. Велики научник Никола Тесла једино у једној ствари није био скроман – а то је непрекидно истицање свог српског порекла!


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page