top of page

Прихватилиште за децу

Прихватилиште за децу Београд је установа у надлежности Секретаријата за социјалну заштиту града Београда, која збрињава најосетљивије категорије младих из целе Србије, узраста од 7 до 18 година, међу којима су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, деца улице. Током 57 година рада, збринули су преко 70.000 деце.

Све је почело октобра 2013. године. Први пут са професорком Јасном Јанковић одлазимо у Прихватилиште за децу, да помогнемо у снимању спота за песму “Победи, коју можете послушати користећи линк:

Врло радо смо се и у великом броју одазвали и статирали у споту. Истог дана смо научили стихове песме, које и данас радо певамо. Деца су нас лепо прихватила, дружили смо се и боље упознали.

У Колларчевој задужбини, 26. фебруара 2014.године, прослављен је 56. рођендан Прихватилишта. Поново смо били заједно. Манифестацији су се одазвали многобројни певачи, глумци, спортисти, и остали пријатељи. Деца Прихватилишта, су за све нас припремили сцене из филма “Лајање на звезде” И модну ревију.

Крајем исте године. 4. децембра 2014., у Дому омладине била је организована хуманитарна продаја уметничких фотографија. Наша професорка Јасна Јанковић, била је водитељ овог програма, а ми смо дочекивали госте. Сав прикупљен новац је био намењен Прихватилишту. Као учеснице те акције, добиле смо волонтерске картице. Помагале смо, делиле флајере, причале људима о нашој акцији, сликама и давале још информација које су их занимале.

27.децемабра 2014. ми смо били ти који су угостили малишане. У Правно- пословној школи, организована је додела пакетића за децу професора и за наше другаре. Како се често дешава да децу из Прихватилишта људи гледају другим очима, очима сажаљења, ми смо желели да то избегнемо. Тог дана су се ти малишани дружили са децом наших професора, са нама, и сви смо били исти и једнаки. Нико није могао да покаже прстом на њих, што им се често дешава.

8. априла 2015. године, поновни одлазак у њихов скромни дом. Наравно, нисмо ишли празних руку. Однели смо ускршњу корпу са слаткишима и још пакетића, школског прибора, друштвених игрица. Био је леп и сунчан дан , који смо провели играјући кошарку, причајуци са њима, слушајуци љубавне тајне и по неку тужну причу , коју свако од њих носи дубоко у себи и прикрива лепим осмехом.

29. децембра 2015. године, поводом Новогодишњих празника, опет смо посетили Прихватилиште, такође са многобројним поклонима попут хране, одеће, игрица, школског прибора. Децу су, у међувремену, посетиле многе познатих личности. Највећи утисак оставио је познати глумац, Стивен Сигал.

26. фебруара прослава 58. родјендана у Установи културе "Вук Стефановић Караџић". Тог дана нас је обрадовала једна дивна вест, до краја године можемо очекивати пресељење у нови, пространији и бољи простор, дом за живот. Наше дружење са тим предивним људима и децом се наставља. Запослени у Прихватилишту су специјални педагози који са пуно љубави брину о овим малим људима. Тим стручњака предводи Данијела Стајковић, која је једна од најзаслужнијих што је ова градска установа добила медијски простор и пажњу.

Та деца су нешто посебно! Зраче другачијом енергијом која покреће. Они су пуни љубави. Воле да се смеју, да усреће друге. Наше мало њима је довољно за срећу и осмехе. Ми смо њихова породица, ми смо ти који њих чине срећном и вољеном децом! Треба да им узвратимо ту љубав коју нам пружају, да их научимо да сутра буду добри људи. Ми смо њихова нада, а они наши пријатељи, заувек.


Актуелно:
Скорашње објаве:
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
Химна прихватилишта за децу
bottom of page